Kapcsolat A Kiszáradás És A Mentális Jólét Között

Kapcsolat A Kiszáradás És A Mentális Jólét Között

.

Ha még nem tudtad volna, a kiszáradás számos mentális egészségügyi betegséghez kapcsolódik, például krónikus fáradtsághoz, depresszióhoz, szorongáshoz és még pszichózishoz is (súlyosabb helyzetekben). Nem vagy biztos abban, hogy ez miért is van? Olvass tovább és tudj meg többet!

A víz jelentősége

Sokszor olvastad ezt a blogunkban, de vegyük át még egyszer: a víz a túlélés kulcsa. Az átlagos ember akár három hétig is túlélhet, miután abbahagyta az evést. Víz nélkül azonban csak három napig élhetünk. Nem csak a víz szükséges sejtjeink alapvető funkcióinak ellátásához, agyunk a vízfogyasztástól is függ a kognitív funkciók ellátásához. Víz nélkül agyunk nem tud a legjobb tudása szerint működni, így teljesen érthető, hogy több víz fogyasztása segít…

1. Csökkentsd a szorongás kockázatát

Elgondolkodtál már azon, hogy miért kínálnak mindig egy pohár italt, amint belépsz a wellnessbe? A víz ugyanis természetes nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik! Még akkor is, ha nem tapasztalsz szorongást, a vízfogyasztás segíthet a relaxáció érzésének megteremtésében. A kiszáradás az aminosavak szintjét is kimeríti az agyban, ami szorongást, ingerlékenységet, levertséget és elégtelenséget okoz.

2. Csökkentsd a stressz szinted

Ha nem vagy megfelelően hidratált, tested a stressz és a kiszáradás ördögi körébe kerül. Ha nem adod meg a szervezetnek a szükséges folyadékot, az további stresszt okoz és a szervezet reagál a kortizol (más néven stresszhormon!) termelésével. Kutatások kimutatták, hogy már fél liternyi kiszáradás is elegendő a kortizolszint növeléséhez.

Az sem segít, ha krónikus stressz alatt a mellékvesék nem tudnak olyan hatékonyan működni, és ez csökkenti az aldoszteron termelődését, amely a szervezet folyadék- és elektrolitszintjének szabályozásához szükséges. Ha elegendő vizet iszol, segít megnyugodni, ez a leggyorsabb módja annak, hogy visszanyerd a folyadékegyensúlyt és csökkentsd a stressz szinted, ami viszont…



3. Csökkenti a depresszió kockázatát

A depresszió szorosan összefügg az alacsony szerotoninszinttel – ez egy fontos neurotranszmitter az agyban, amely segít növelni a jólét és a boldogság érzését. Ha kiszáradsz, az agy szerotonintermelési képessége korlátozott, mivel a szervezetnek sok vízre van szüksége ahhoz, hogy a triptofánt (az aminosavak egyik fajtája) az agyba szállítsa, hogy szerotoninná alakuljon. Ha a szerotonin szintje alacsonyabb, az levertséget okozhat, még akkor is, ha a dolgok valójában nem olyan rosszak.

4. A fáradtság megelőzése

Mivel szinte minden testfunkciónk folyadékegyensúlyt igényel, a folyadékegyensúly legkisebb csökkenése is hatással lehet mindennapi életünkre. Ha ezt a folyadékot nem pótoljuk gyorsan, a vér mennyisége csökken és a szívnek még keményebben kell dolgoznia, hogy bőrünk és izmaink megkapják a szükséges oxigént és tápanyagokat. Ahogy a kiszáradás megteszi a hatását, a szervezet a vért a bőrről a dolgozó izmok felé irányítja. Ez végül ahhoz vezet, hogy fáradtnak és szédültnek érezzük magunkat

5. Javíts a hangulatodon és az alvási szokásaidon

Mivel az agyad (és tested többi része) annyira függ a víztől, érthető, hogy a hidratáltságod fenntartása segíthet a jó hangulat megőrzésében. Tanulmányok kimutatták, hogy azok az emberek, akik általában sok vizet isznak, feszültebbnek érzik magukat, ha a vízfogyasztásuk a szokásos bevitel alá esik. Ennélfogva a több ivás segíthet fenntartani a jó hangulatot, ami viszont elősegíti a jobb alvást, mert ha szorongva és izgatottan megyünk el aludni, testünk izgatottan és éberen marad. Ha nem tudod teljesen kikapcsolni az agyad, az éjszakai rossz alvást, másnap pedig vacak hangulatot eredményez (és így a ciklus folytatódik!).

Következtetés

A hidratálás előtérbe helyezése elengedhetetlen az optimális mentális egészség és az általános jólét fenntartásához. A hidratáltság csökkenti a szorongás és a stressz kockázatát, miközben támogatja a szerotonin termelést. Ez csökkenti a depresszió kockázatát és elősegíti a boldogság érzetet. Ezáltal, hogy elegendő mennyiségű vizet iszunk, a folyadékegyensúly fenntartása révén hozzájárulunk a fáradtság megelőzéséhez, és ez elősegíti a megfelelő oxigén- és tápanyagszállítást a szervezetben. A jó hidratáltság fenntartása a pozitív hangulathoz és a jobb éjszakai alváshoz is kapcsolódik, amely mind fizikailag, mind szellemileg felfrissül. Ha ma még nem ittál elég vizet, gondold ezt egy emlékeztetőnek, hogy vedd fel az üveget és kortyolj belőle – a szervezeted hálás less érte!