5 tipp a helyes vércukorszint megtartására és a megfelelő hidratálás fontossága

5 tipp a helyes vércukorszint megtartására és a megfelelő hidratálás fontossága

.
Előzőt 5 tipp a helyes vércukorszint megtartására és a megfelelő hidratálás fontossága 3 perc Következőt Légy üdvözölve a waterdrop®-nál…Novak Djokovič.

Szeretnéd megfelelő szinten tartani a vércukorszintedet és egyben igyekszel javítani az egészségeden és teljes közérzeteden? Az egyik lehetséges mód arra, hogyan érd ezt el, a megfelelő folyadékfogyasztásra való odafigyelés. Ebből a cikkből megtudhatsz néhány tippet, amelyek segítenek kihozni magadból a legjobb formádat.


Milyen a normál vércukorszint? A felnőtt személyek általános várcukorszintje 70 és 120 milligramm per deciliter (mg/dl) közt mozog. Ha glükóz szintje a testedben ennél a határétéknél tartósan magasabb, a diabétesz, azaz a cukorbetegség egyik tünetéről lehet szó. A magas vércukorszint súlyos egészségügyi problémákat okozhat, mint amilyen a cukorbetegség, szívbetegségek vagy idegrendszeri károsodás. Szerencsére létezik néhány módszer, amelyek segíthetnek stabilizálni a normál vércukorszintet a szervezetben.


  1. Ügyelj a rendszeres folyadékfogyasztásra: a folyadékfogyasztás azon remek módszerek egyike, amelyek segítenek ellenőrzés alatt tartani a vércukorszintet. A víz segít kimosni testünkből a fölösleges cukrot és egyben a szervezet anyagcseréjét is szabályozza. És mennyi vizet kell meginni? Legalább 8-10 pohárral.
  2. Válassz megfelelő szénhidrátokat: az egyes szénhidrátok különböznek egymástól. Az egyszerű szénhidrátok, amelyek például az édes italokban és az iparilag feldolgozott élelmiszerekben vannak jelen, a vércukorszint gyors emelkedését okozhatják. Ezen szénhidrátok helyett koncentrálj inkább a komplex szénhidrátokra, amelyeket például a teljes kiőrlésű termékekben, gyümölcsökben vagy a zöldségekben találod. Ezeket a szénhidrátokat a szervezet jóval lassabban emészti meg és így tartósabb energiaforrásként szolgálnak.
  3. Rendszeresen mozogj: a tornázás és a testmozgás hatékony módja a megfelelő vércukorszint megőrzésének. A rendszeresen végzett fizikai tevékenység segíthet a szervezetednek az inzulin hatékonyabb felhasználásában, és egyben pozitív hatással van az egészségedre és teljes közérzetedre. Igyekezz minden nap legalább 30 percet testmozgásra szánni – legyen szó akár gyors sétáról, úszásról vagy fitneszteremben való edzésről.
  4. Küzdd le a stresszt: a krónikus stressz kedvezőtlen hatással lehet a vércukorszintre. Amikor stresszes vagy, a szervezeted olyan hormonokat kezd termelni, amelyek a vércukorszint megemelkedéséhez vezethetnek. Ezért érdemes a lelki egészségünket is ápolni különböző relaxációs technikák segítségével, mint például meditálással vagy mély lélegzetvétellel.
  5. Beszélj az orvosoddal: ha problémád van a vércukorszinttel, vagy hiperglikémia illetve hipoglikémia tüneteit észleled magadon, fordulj orvoshoz. Ő további konkrét, személyedre szabott tanácsokat adhat, amelyek segíthetnek stabilizálni vércukorszintedet.

A megfelelő vércukorszint megőrzése fontos a teljes egészség és közérzet szempontjából. Kiegyensúlyozott étrend, rendszeres testmozgás, hidratálás, a vércukorszint figyelése és az orvosnál történő ellenőrzések által kezedben tarthatod a vércukorszintedet és csökkentheted a komplikációk kialakulásának kockázatát.

Források: 

"Blood glucose levels." NHS, National Health Service, www.nhs.uk/conditions/diabetes/blood-glucose-levels/.


"Normal Blood Sugar Levels for Adults." Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 27 Mar. 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/normal-blood-sugar/art-20046628.


"The importance of hydration." European Hydration Institute, www.eurhyd.org/the-importance-of-hydration/.


"Carbohydrates: Simple and Complex." European Food Information Council, 20 Mar. 2018, www.eufic.org/en/healthy-living/article/carbs-simple-and-complex.


"Simple vs. Complex Carbs." Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 29 Mar. 2018, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/simple-vs-complex-carbs/art-20044293.


"Exercise and Type 2 Diabetes." American Diabetes Association, www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/physical-activity/exercise-and-type-2-diabetes.


"Managing Stress to Control Blood Sugar." American Diabetes Association, 18 Mar. 2020, www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/mental-health-and-diabetes/managing-stress.


"Physical activity and diabetes." Diabetes UK, www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/physical-activity-and-diabetes.


"Stress and diabetes." Diabetes UK, www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/managing-your-diabetes/stress.