Győzd le a tavaszi fáradtságot egyszer és mindenkorra!

Győzd le a tavaszi fáradtságot egyszer és mindenkorra!

.
Tudod, miért különleges nap a mai? Előzőt Győzd le a tavaszi fáradtságot egyszer és mindenkorra! 3 perc Következőt A víz világnapja

Felejtsd el az álmatlanságot, a súlygyarapodást, a depressziót és az ingerlékenységet... ezek a tipikus tavaszi fáradtság jelei, amelyek elronthatják az első napsütéses napokat. Hogy ezeket elkerüljük, csak néhány trükkre van szükségünk, amelyek segítenek szervezetünknek gyorsan regenerálódni.

 

Az álmatlanság ellen – könnyed reggeli fürdés

 

Télen a napfény mennyiségének csökkenése miatt a melatonin nevű "alvási hormon" szintje nő a testünkben. Tavasszal a nappalok hosszabbodása miatt ez a szint fokozatosan csökken, ami ideiglenes alvási problémákat okozhat. A reggeli napfény segít a testnek "újraindítani" a biológiai ciklust, ami meghatározza, mikor ébredjünk és mikor feküdjünk le aludni. Szabályozza az emésztést, az éhséget és a testhőmérsékletet is. Ezért érdemes legalább 10 percet szánni a reggeli relaxációra az ébredés után. Például kipróbálhatod a fürdést. A reggeli természetes fény növeli a kortizol egészséges szintjét, ami felébreszti a szervezetet, és pozitív hatással van az immunrendszer, az emésztés és a koncentrációs képesség működésére.

 

Száraz bőr és duzzadt szemek – hidratáció

 

A száraz, hideg levegő, a meleg ruházat és a kevesebb folyadékbevitel, az alacsonyabb szomjúságérzet miatt, fokozatosan dehidratációhoz vezethetnek. A folyadék pótlása nélkülözhetetlen az egészséges testhőmérséklet, tápanyag- és oxigénbevitel, valamint a toxinok eltávolítása szempontjából. A megfelelő hőmérséklet-szabályozással néhány nap alatt javul a bőr állapota, jobb lesz a közérzet, és könnyebb lesz megőrizni a téli túlevést. Ezért építsd be a napi rutinodba a rendszeres hidratációt. Gyakran összekeverjük az éhséget és a szomjúságot, ezért mindig egy pohár vizet igyál meg étkezés előtt, így elkerülheted a felesleges kalóriabevitelt.

 

Depresszió esetén – vitaminpótlás

 

Akármit is teszel, a tél végén valószínűleg kimerültek lesznek a vitaminraktáraid. A friss szezonális gyümölcsök és elegendő napfény még előttünk áll, ezért készíts be vitaminraktárat legalább három hónapra. A D-vitamin és a C-vitamin nélkülözhetetlenek az immunrendszer működéséhez, a B12-vitamin a mentális állapot és az idegrendszer működéséhez. A magnézium fontos a megfelelő idegrendszeri, keringési, izom- és vese működéshez.

 

Az ingerlékenység ellen – séta

 

Az edzés szerotonint termel a testben, ami javítja a hangulatot, és endorfint szabadít fel, amelyek általános jóllétet és fájdalomcsillapítást eredményeznek. Napi fél óra könnyű mozgás pozitív hatással van az egészségünkre. Csökkenti a vérnyomást, javítja az emésztést, növeli a tüdőkapacitást és javítja a vérkeringést, így több oxigén és tápanyag jut a bőrsejtekhez és a szervekhez. Egy kellemes séta boldogsággal tölt el, és segít rendet tenni a gondolatainkban.

 

Figyeld az érzéseidet

 

Ha úgy érzed, hogy rossz hangulatod vagy depressziód átmeneti fáradtságon túlmutat, fordulj szakemberhez. Vannak olyan gyakori betegségek, amelyek tünetei szinte azonosak a tavaszi fáradtság tüneteivel. Egyszerű vérteszt ellenőrizheti a hormonszintet, a vitaminok egyensúlyát, és megelőzhet sok kellemetlenséget vagy betegséget. Ha még mindig rosszul érzed magad, és a nappali fény ellenére sem javul az állapotod, ne habozz segítséget kérni szeretteidtől, barátaidtól vagy szakemberektől.