Tonicitás: Mit jelent a hipotóniás, izotóniás és hipertóniás?

Tonicitás: Mit jelent a hipotóniás, izotóniás és hipertóniás?

.
5 szokás a jobb reggelért Előzőt Tonicitás: Mit jelent a hipotóniás, izotóniás és hipertóniás? 6 perc Következőt A rutin az egészséges életmód része

Egyszerűnek hangzik. Mikor edzünk, izzadunk. Intenzív vagy hosszú edzés során többet izzad a testünk. Az izzadság vízből és elektrolitokból, például sóból áll, így az edzés során a test fokozatosan kimeríti ezeket az erőforrásokat. Ezért előnyös a sportital, amely vízből és elektrolitokból áll, mert támogatja a teljesítményt és gyors hidratációt biztosít.

Az 1980-as évektől kezdve a sportolókat arra készítik fel, hogy fellépjenek a szomjúság ellen, speciálisan készített készítmények segítségével, amelyek széles körben elterjedtek a piacon. Sok év telt el, és a sportitalipar sok mindent kínál azóta, de fontos megérteni a három különböző típusú elérhető sportital közti kulcsfontosságú különbségeket: hipotóniás, izotóniás és hipertóniás.

A hipotóniás, izotóniás és hipertóniás oldatok fő különbsége abban rejlik, hogy az izotóniás oldatok azonos ozmotikus nyomással rendelkező oldatok, míg a hipotóniás oldatok alacsonyabb ozmotikus nyomással rendelkező oldatok, a hipertóniás oldatok pedig magas ozmotikus nyomással rendelkező oldatok.

A kulcsfontosságú különbségek megértése rövid magyarázatot igényel a tonicitásról. Egyszerűen fogalmazva, az ital tonicitása az ital cukor- és sókoncentrációját méri az emberi testben lévő koncentrációval összehasonlítva, főként a vérben.

Mi az a hipotóniás oldat?

Az hipotóniás oldat alacsony tonicitással rendelkezik. Az oldott sók és cukrok koncentrációja alacsonyabb, mint a vérben, ezért gyorsabban felszívódik.

Amikor egy oldat, például a víz, alacsonyabb só- és cukorkoncentrációval rendelkezik, mint a sejtekben, például egy vörösvérsejtben, az ozmotikus nyomás alacsonyabb lesz - az ozmotikus nyomás az a nyomás, amelyet ki kell fejteni annak érdekében, hogy az oldott anyagok ne mozogjanak át a féláteresztő membránon (biológiai vagy szintetikus membrán, amely lehetővé teszi a molekulák és ionok áthaladását). Ezt a mozgást gyakran ozmotikus áramlásnak nevezik.

Ennek eredményeként a víz tiszta mozgása a sejt felé következik be, ami a sejt duzzadásához és végül szétrepedéséhez vezet (plazmolízis). Ez az explózis arra törekszik, hogy a sejt belső és külső oldatainak koncentrációja azonos legyen. Ebben az esetben az ozmotikus nyomás, amelyet ki kell fejteni a mozgás megállításához, kisebb - könnyebb mozgás nagyobb sebességgel.

Ennek a tiszta mozgásnak a szükségessége az egyensúlyi állapot kitöltésével jár; minden rendszernek, ebben az esetben az emberi testnek, egyensúlyra van szüksége az optimális működés érdekében.

Hagyományosan a só és a cukor az élelmiszer konzerválását szolgálja, mivel megöli az élelmiszerekben a romlást előidéző mikroorganizmusokat; azonban, ha a hipotóniás oldatra és annak alacsony só- és cukortartalmára nézünk, ez a típusú oldat így nem segít az élelmiszer konzerválásában.

Következtetés: Az hipotóniás oldat támogatja az ozmotikus áramlást egy alacsony ozmotikus nyomású sejtbe.

Mi az hipertóniás oldat?

Az hipertóniás oldat magas tonicitással rendelkezik. Az oldott sók és cukrok koncentrációja magasabb, mint a vérben.

A hipotónikus oldattal összehasonlítva a hipertóniás oldat azért felelős, hogy helyreállítsa a sejt koncentrációs egyensúlyát a környezetében. Ebben az esetben az ozmotikus nyomás magasabb – az oldott anyagok magasabb koncentrációja miatt -, ami lehetővé teszi az oldott anyagok mozgását a koncentrációs gradiens mentén (a magas koncentrációtól a kicsiig). Ha az oldat hipertóniás, az sejt összehúzódhat és összemehet - ennek eredményeként a tiszta mozgás a sejtből a féláteresztő membránon keresztül történik.

Az hipertóniás oldatokat az élelmiszerek konzerválására használják a magas só- és cukortartalom miatt. Például a halakat gyakran hipertóniás oldatba merítik vagy csomagolják, hogy elpusztítsák a mikroorganizmusokat, amelyek előfordulhatnak a halak környezetében. Ez azért van, mert a mikroorganizmusok sejtjei a hipertóniás oldatban lévő víztartalomhoz képest nagyobb mennyiségű vizet tartalmaznak. A víz hiánya miatt a sejtek összezsugorodnak, és végül elpusztítják a mikroorganizmusokat.

Következtetés: Az hipertóniás oldat támogatja az ozmotikus áramlást a sejtből kifelé.

Mi az izotóniás oldat?

Az izotóniás oldat definíciója egy olyan oldat, amely azonos víz- és oldott anyagkoncentrációt tartalmaz, például sót.

Ha a sejtben és a közvetlen környezetben az oldott anyagok koncentrációi azonosak, akkor nem növekedik vagy csökken a tiszta víz a sejtben. Ezt az állapotot izotóniásnak nevezik.

Mivel az oldott anyagok koncentrációi azonosak, az izotóniás oldatok nem alkalmasak az élelmiszerek konzerválására.

Következtetés: Az izotóniás oldat nem támogat semmilyen ozmotikus áramlást (mivel az azonos ozmotikus nyomásokkal rendelkezik).

Sportitalok

A sportitalok, más néven elektrolititalok, támogatják a sportolókat a víz, elektrolitok és energia pótlásában, edzés előtt, alatt és után.
A sportitalok fő összetevői a víz, szénhidrátok és elektrolitok. Mindegyikük fontos szerepet játszik az egyéni teljesítményben, regenerációban és általános hidratációban. Míg a víz alkalmas rövid vagy enyhe erőfeszítésre, például egy edzőteremben, ezzel szemben a sportitalban található víz és elektrolitok kombinációja segíthet az egyéneknek a megszokotthoz képest gyorsabb és hatékonyabb módon pótolni az izzadással elvesztett vizet és elektrolitokat. Ezért alkalmasabb azoknak, akik magasabb szintű edzést, kondíciót és erőfeszítést végeznek.
Nézzük meg közelebbről, hogyan alkalmazzák a hipotóniás, izotóniás és hipertóniás oldatokat a sportitalokban.

Hogyan működnek az hipotóniás sportitalok?

A hipotóniás sportitalok, amelyeknek összetétele sok szénhidrátot tartalmaz, sűrűbbek, mint a vér - ez a legjobb választás azoknak, akik olyan italt keresnek, amely támogatja a magas intenzitású tevékenységeket.

Amikor a hipotóniás oldat a belekbe kerül, a testnek el kell távolítania a vizet a vérkeringésből, hogy hígítsa a feloldott anyagokat, és visszaszívja azokat a bélbolyhokba, hogy majd szükség esetén energiát nyújtson.

A hipotóniás italok a leghatékonyabbak a testbe történő gyors kalóriabevitel szempontjából.

Hogyan működnek az izotóniás sportitalok?

A hagyományos sportitalok túlnyomó része az izotóniás kategóriába tartozik - megfelelő mennyiségű energiát biztosítanak, és viszonylag gyorsan ürülnek a belekből. Általában 1,5-2-szer több szénhidrátot szállítanak, mint a hipotóniás sportitalok, ezért viselkedhetnek hasonlóan a hipertóniás italokhoz, de gyakran előnyben részesítik őket "hígított" változatban.

Az izotóniás italok ideálisak rövid távú edzéshez, energia preferenciával.

Hogyan találhatod meg a számodra legmegfelelőbb sportitalt?

Amikor a megfelelő sportital kiválasztására törekszünk, számos tényezőt kell figyelembe venni, a személyes preferenciáktól a végzett edzés vagy tevékenység típusáig.


Tevékenység típusa
A sport vagy tréning típusa szerepet játszik abban, hogy melyik sportital a legmegfelelőbb. Könnyű futás esetén választhatunk olyan italt, amelyet edzés előtt és után is fogyaszthatunk, míg magas intenzitású sportok esetén olyan ital lehet a legjobb választás, amely optimális energiát biztosít.

Személyes preferenciák
Az íz ugyanolyan fontos, mint a természetes összetevők, a buborékok és akár a hozzáadott koffein. A tréning vagy edzés ugyanaz marad, csak az italokat cseréljük. Ne félj az italokat hozzáigazítani - a palackhoz – a választott sporthoz.


Időjárás
Amikor meleg van, esetleg forróság, izzadni fogsz. Ezért cserélheted le a magas energiatartalmú italt elektrolittal gazdag változatra, hogy gyorsan pótolhasd az izzadással elvesztett folyadékot.

Végszó

A megfelelően összeállított sportital értékes szerepet játszik az edzésben és a teljesítményben, de amikor a megfelelő sportitalt kiválasztjuk, fontos megérteni, mit várhatunk el tőle. Az hipotóniás, izotóniás és hipertóniás italok definíciói referenciaként szolgálhatnak a sportitalokhoz, de kísérletezz olyan tényezők alapján is, mint az aktivitás, a teljesítmény, a tréning hossza és az izzadás szintje.