Alternatív édesítőszerek és előnyeik

Alternatív édesítőszerek és előnyeik

.

Ismerjük be, hogy időnként szívesen kényeztetjük magunkat valamilyen édességgel. Egy szelet torta, palacsinta vagy akár csokoládé. Ez természetes, hiszen a szervezetnek szüksége van cukorra az energia miatt. A cukor szinte mindenhol megtalálható. Forrása lehet például sokféle zöldség, gyümölcs, gabona, gyümölcslevek, pékáruk és más élelmiszerek.

Azonban a túlzott cukorfogyasztás az elhízás fő okának tekintendő, ami számos súlyos egészségügyi probléma kockázati tényezője. Tudtad, hogy egy átlagos boltban vásárolt citromízű palackozott víz akár 14 kockacukrot is tartalmazhat? Ez komoly okot ad az elgondolkodásra, hogy mit iszunk és eszünk.

Szerencsére léteznek alternatív édesítőszerek, amelyek kiváló helyettesítői lehetnek a hagyományos cukornak.

Stevia

Ez egy természetes édesítőszer, amelyet az édes stevia növény leveleiből állítanak elő, akár 300-szor édesebb lehet, mint a hagyományos cukor. De, ami még fontosabb, nem tartalmaz kalóriát, és nincs hatással a vércukorszintre. Emellett gazdag forrása a vitaminoknak, ásványi anyagoknak (például C-vitamin, kalcium, kálium, nátrium, vas stb.).

Szukralóz

Egy másik érdekes alternatíva a szukralóz, egy kalóriamentes édesítőszer, amelyet élelmiszerek és italok gyártásánál használnak. Használhatod például sütéshez, főzéshez, de akár kávéba is keverheted. A szukralózt ugyanazzal a folyamattal állítják elő, mint a hagyományos cukrot, de az alapvető kémiai összetételben van különbség. Három klór atom helyettesíti a szukralózban a cukormolekulák három csoportját, ezáltal kalóriamentes édesítőszer jön létre.

Hogyan csökkentsük a cukorfogyasztást?

1. Fokozatosan csökkentsd az adagot

Felejtsd el a drasztikus korlátozásokat, amelyek inkább elrettentenek. Ehelyett próbáld meg fokozatosan csökkenteni a cukor mennyiségét az étrendedben. Ha két teáskanál cukrot teszel a kávédba, próbáld meg csökkenteni. Először mondjuk 1,5 teáskanálra...

2. Korlátozd a cukrot az italokban

Nagy mennyiségű cukor található az üdítőitalok, gyümölcslevek, jeges teák és energiaitalok többségében. A waterdrop® Microdrinkjei kiváló alternatívát jelentenek, teljesen cukormentesek, és több frissítő íz közül választhatunk.

3. Kevesebb cukor a konyhában

A sütemények és édességek receptjei gyakran több cukrot tartalmaznak, mint amennyi szükséges lenne. Kísérletezz a cukor csökkentésével a konyhában is. Hidd el, hogy megszereted az alacsonyabb cukortartalmú verziót is a kedvenc süteményedből.

A túlzott cukorfogyasztás nemcsak a testsúly gyarapodásához és elhízáshoz vezethet, hanem krónikus betegségeket is okozhat, mint például a cukorbetegség és a rák. Ezért fontos korlátozni a cukrot. Kezd fokozatosan, koncentrálj kevesebb édes ital fogyasztására, és csökkentsd a cukrot a sütések során.

Szorítunk neked!